30.8.2018

Esimakua PSD2 -direktiivistä - Ensimmäinen toteutus Suomessa

Useat lehdet, mm. Länsiväylä kirjoittivat äskettäin, että Dansken mobiilipankista voi tarkistaa toisessa pankissa olevan tilin saldon. Tämä on esimakua siitä minkälaisia maksamiseen liittyviä palveluita tulemme näkemään lähivuosina uuden PSD2 -direktiivin mahdollistamana.

PSD2, eli EU:n maksupalveludirektiivi määrää maksutilejä ylläpitävät pankit päästämään muita alan toimijoita rajapinnan kautta tilitietoihin. Myös maksaminen tällaisen rajapinnan kautta onnistuu. Elämme vielä siirtymäaikaa, mutta vuoden 2019 lopulla tällaisten sovellusten pitäisi olla yleisiä. Muutaman vuoden kuluttua mobiilipankkiohjelmiston saattaa tarjota aivan joku muu taho kuin pankki. PSD2 -rajapinnan kautta sovellukseen saa tilitiedot kaikista omista tileistään kaikista Eurooppalaisista pankeista. Myös maksaminen onnistuisi kaikilta tileiltä yhdellä sovelluksella.

Tietoturvasta järjestelyssä on huolehdittu kattavasti. Asiakkaan tulee itse tunnistautua rajapinnan kautta omaan tilipankkiinsa. Lisäksi tilitietojen ja maksujen välittäjien toiminta on luvanvaraista. Suomessa niiden toimintaa valvoo Finanssivalvonta.

Kaikki uutiset